U srcu Hercegovine, maleno mjesto Čapljina, ponosno nosi titulu doma prvog olimpijca iz Bosne i Hercegovine. Aleksa Aleksi Spahić, rođen 6. aprila 1899., nije samo postao prvak Jugoslavije u raznim atletskim disciplinama, već je zauvijek ostao urezan u historiju kao prvi predstavnik svoje zemlje na Olimpijadi 1924. u Parizu.

Aleksa Spahić donio je prvu loptu u Čapljinu 1919. godine, čime je označen početak sportske strasti koja će zahvatiti cijelu zajednicu. Njegovi izuzetni rezultati u bacanju kugle, bacanju diska i skoku u dalj postavili su standarde koji su nadmašivali lokalnu razinu, osvajajući naslove prvaka Jugoslavije i postavljajući državne rekorde.

Njegovo sudjelovanje na Olimpijadi u Parizu 1924. godine, gdje je takmičenje završio na 24. mjestu u petoboju, ostavlja neizbrisiv trag u sportskoj historiji Bosne i Hercegovine. S ponosom možemo reći da je Spahić bio pravi pionir, otvarajući vrata za brojne generacije sportaša koji će slijediti njegov primjer.

Danas, sjećamo se Aleksandra Aleksi Spahića kao ikone čapljinskog sporta, čije je nasljeđe ukorijenjeno u svakom udarcu lopte, svakom skoku i svakom trku. Neka njegova priča služi kao podsjetnik na snagu i strast koju sport može donijeti zajednici.

AleksaSpahić, Čapljina, Olimpijac, Sportskahistorija

By asbih