Od 18. do 22. septembra 2024. godine, uspješno je održan Tehnički kurs za trenere 2024, koji je okupio veliki broj trenera iz Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj, organiziran u saradnji sa Olimpijskim komitetom BiH, Atletskim savezom BiH, te uz podršku Svjetske i Evropske atletike, fokusirao se na unapređenje znanja i vještina trenera u ključnim segmentima planiranja treninga i multidisciplinarnih tema.

Obrađene teme tokom kursa

Kroz niz radionica i predavanja, treneri su radili na važnim temama:

  • Godišnje planiranje obuke i makrociklusa: Uvod u dugoročno planiranje treninga s fokusom na makrocikluse, koji su ključni za postizanje dugoročnih ciljeva.
  • Periodično planiranje obuke i mezociklusa: Radionice su se bavile srednjoročnim planiranjem (mezociklusi) unutar sezonskih i godišnjih programa.
  • Planiranje mikrociklusa i treninga: Treneri su radili na preciznoj organizaciji i strukturi mikrociklusa, što je od ključnog značaja za postizanje kratkoročnih ciljeva.

Multidisciplinarni pristup

Posebna pažnja bila je posvećena multidisciplinarnim temama. Treneri su prošli kroz niz važnih oblasti:

  • Rodna ravnopravnost i jednakost: Diskutovano je o važnosti inkluzije i jednakosti u sportu.
  • Zaštita sportista: Edukacija je obuhvatila mjere zaštite sportista, naročito djece i mladih.
  • Anti-doping: Razmatrani su anti-doping protokoli i etički standardi u sportu.
  • Biomehanika: Treneri su učili kako koristiti biomehaniku za analizu i poboljšanje tehnike sportista.

Značaj saradnje i jačanje klubova

Ovaj kurs je pokazao važnost saradnje između Olimpijskog komiteta BiH, Atletskog saveza BiH, te međunarodnih partnera iz Svjetske i Evropske atletike. Takva saradnja omogućava trenerima da pristupe najnovijim edukacijama i znanjima, što direktno doprinosi jačanju sportskih klubova u Bosni i Hercegovini. Jačanje stručnosti trenera vodi do unapređenja trenažnog procesa i boljih rezultata sportista.

Pozitivne povratne informacije

Učesnici su izrazili zadovoljstvo kvalitetom predavanja i praktičnih radionica. Kroz ovaj kurs, treneri su stekli nova znanja koja će koristiti u svakodnevnom radu. Organizatori su već najavili planove za slične događaje u budućnosti, čime će nastaviti jačati sportski sektor u Bosni i Hercegovini.ogađaje u budućnosti, s ciljem kontinuiranog unapređenja sportskog sistema u Bosni i Hercegovini.

By asbih