Održan je prvi sastanak eksperata Svjetske atletike sa proširenom grupom lidera projekata iz atletskih klubova Bosne i Hercegovine, u okviru velikog projekta jačanja kapaciteta atletskih klubova u zemlji. Sastanak su predvodili Bill Glad i Oliver Sheer, eksperti Svjetske atletike, zajedno sa Mehmedom Lokmićem, generalnim sekretarom Atletske Federacije Bosne i Hercegovine, te Jasminom Gavranovićem, certifikovanim predavačem za dječiju atletiku ispred Svjetske atletike.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici klubova koji učestvuju u projektu, uključujući Alem Šoljića iz ŠAK Mostar, Adija Čizmu iz AK Vogošća, Sumeju Šupuković iz AK Novi Grad Sarajevo i Pašu Šehić iz AK Zenica. Ovaj konstruktivni sastanak označava važan korak naprijed u realizaciji projekta čiji je cilj povećanje članstva u klubovima, identifikacija mladih talenata i unapređenje trening programa.

Tokom sastanka, predstavljen je sveobuhvatan plan aktivnosti, uključujući edukaciju trenera, nabavku opreme i organizaciju treninga i takmičenja. Lideri projekata iz klubova detaljno su upoznati s fazama implementacije, uključujući predstojeće e-učenje, radionice i treninge koji će se održavati narednih mjeseci.

Mehmed Lokmić, generalni sekretar Atletske Federacije BiH, izrazio je zadovoljstvo napretkom: “Ovo je veliki korak za atletiku u Bosni i Hercegovini. S ovakvom podrškom i planom, naši klubovi će dobiti priliku da značajno unaprijede svoje kapacitete i privuku novu generaciju mladih atletičara.”

Jasmin Gavranović, kao certifikovani predavač Svjetske atletike, istaknuo je važnost uključivanja djece u programe poput ‘Kids’ Athletics’: “Ovi programi su ključni za razvoj temelja atletskog sporta u našoj zemlji. S ovim projektom, stvaramo novu bazu mladih talenata koji će nositi atletiku BiH u budućnosti.”

Sastanak je završen pozitivnim zaključkom i entuzijazmom svih učesnika, uz dogovor da se intenzivne aktivnosti nastave prema utvrđenom planu, s ciljem da prvi rezultati budu vidljivi već u narednim mjesecima.

By asbih