PREMINUO DAKO RADOŠEVIĆ!

Atletski savez Bosne i Hercegovine sa velikom tugom obavještava sportsku i širu javnost u našoj zemlji da  je  u subotu 14. 08., nekoliko dana pred svoj 87. rođendan preminuo Dako Radošević.

Dako je rođen 17. avgusta 1934. godine u Jasenici (Bosanska Krupa). Jedan je od najtrofejnijih sportista BiH svih vremena.  U atletskom svijetu je poznat kao bacač kugle, ali još više kao bacač diska. Čak 11 godina uzastopno je bio prvak bivše Jugoslavije u ovoj disciplini (1956-1966, a titulu državnog prvaka osvajao je u petoboju i bacanju kugle. Tokom karijere u nekoliko navrata je postavljao državne rekorde u bacanju diska.

Kruna njegove karijere je osvajanje 8. mjesta u finalnom takmičenju u bacanju diska na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956. godine. Drugi olimpijski nastup zabilježio je 1964. godine u Tokiju kada je bio 15-ti.  U njegovoj ogromnoj zbirci trofeja nalaze se i zlatna medalja sa Mediteranskih igara, četiri zlatne medalje sa Balkanskih prvenstava i niz priznanja srebrenog i bronzanog sjaja. Za jugoslovensku reprezentaciju nastupio je 43 puta, a pet puta je proglašavan sportistom godine u anketi lista „Oslobođenje“.

Tokom čitave karijere ostao je vjeran Atletskom klubu Sarajevo, kojem je, nakon aktivne karijere dao doprinos, kao uspješan trener. Dako je istovremeno obavljao i niz odgovornih funkcija u u sportskim organizacijama i asocijacijama i na taj način dao veliki doprinos razvoj bh. sporta u cjelini.

Zahvaljujući svemu navednom Dako će ostati zabilježen zlatnim slovima u istoriji bh. sporta, a atletike posebno, kao jedan  najuspješniijih bh. atletičara svih vremena. 

Dako će biti kremiran u Beču u kojem je proveo posljednje godine svog života.