OI TOKIO 2020: ASBIH URUČIO NOVČANE NAGRADE ATLETIČARIMA I TRENERIMA

U prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, Atletski savez Bosne i Hercegovine organizovao je svečanu konferenciju za medije, a povod iste su bili uspjesi naših najboljih atletičara Mesuda Pezera i Amela Tuke na Olimpijskim igrama u Tokiju. Tom prigodom, olimpijcima i njihovim trenerima Aziz Kevelj i Milan Pedalo su uručili novčane nagrade za ostvarene rezultate.

Pezer se u finale takmičenja u bacanju kugle na Olimpijskim igrama u Tokiju plasirao nakon što je ostvario odličan hitac od 21,33 metra. Bio je to treći najbolji hitac u kvalifikacijama. Upravo to je i izdvojio kao odličan rezultat, ali kako kaže, moglo je mnogo bolje.

“U finalu sam imao jedan ekces koji me je psihički poremetio pa sam zbog toga završio na 11. mjestu. Zadovoljan sam, ali moglo je mnogo bolje. Ovo će mi biti lekcija da na velikim prvenstvima u budućnosti naučim da mi se ne dešavaju takve stvari. Prvi sam bio na listi bacanja i na zagrijavanju. Prvi hitac na zagrijavanju sam bacio 21 metar i rekao sam da nisu tačne mjere. Zamolio sam da izmjere linije i stvarno nisu bile tačne. U međuvremenu su zamijenili linije, ali nama nisu rekli. U prvoj seriji sam bacio 20.40 metar, a mislio sam da je to 18.40 i doživio sam šok. Namjerno sam prestupio. Bilo mi je krivo što sam prestupio i nisam psihički bio spreman da izvedem najbolji hitac”, naveo je Pezer.

“U finalu je moglo biti puno bolje i plasmanski i rezultatski, ali šta je tu je. To je jedna lekcija za naredna takmičenja. Pezer i ja smo imali velikih problema od mjesta treniranja jer kugla je specifična sprava i ako želite raditi u zimskim uslovima i bacati u dvoranama, onda je morate imati. BiH nažalost je nema, bio je pokušaj pred sam kraj zimske sezone u Zetri i malo smo iskoristili, ali to nisu bili dovoljno adekvatni uslovi. Nadam se da će se to u narednom periodu popraviti i da ćemo imati bazu za zimske pripreme u Zetri. Do druge serije nisam znao da su linije pomjerene”, istakao je Mehmed Skender, trener olimpijca Mesuda Pezera i selektor muške selekcije Bosne i Hercegovine.

Amel Tuka je na utrci na 800 metara zauzeo šesto mjesto. Iako ni on ni Pezer nisu u BiH donijeli medalje, obojica su ostvarili historijski rezultat. U Tokiju su Tuku stotinke dijelile od najboljeg rezultata bh. sporta na olimpijskim igrama.

“U Tokiju smo ostvarili historijske rezultate. Vidjeli ste o kakvom se takmičenju i kakvoj konkurenciji se radi. Današnji sport je izuzetno razvijen i sve sportske grane su napredovale. Jako je teško izboriti normu i doći na OI. Sam plasman na Igre je velika stvar. Ali mi se nismo samo time zadovoljavali, jer smo težili što boljem rezultatu. Plasirali smo se u historijsko finale, a to je bio cilj svima nama”, kazao je Tuka.

Nažalost, nekada stvari ne idu kako mi želimo. Ja sam to odmah prihvatio i nastavio dalje. Očekuju me dvije utrke Dijamantne lige u Lozani i Parizu 26. i 28. augusta i očekujem plasman u finale. Nastavio sam i sa terapijama (povreda stopala). Kao što je rekao moj trener da je bilo drugačije vratio bih se sa medaljom oko vrata”, poručio je Amel Tuka.