BEOGRAD: Održana Balkan Gala, proglašeni najbolji atletičari Balkana

Na svečanoj godišnjoj ceremociji Balkanske atletike, pod nazivom Balkan Gala, koja je ove godine održana u Beogradu, proglašeni su najbolji atletičari i zvijezde u usponu.

Za najbolje atletičare Balkana proglašeni su Tentoglou Miltiadis iz Grčke i Vuleta Ivana iz Srbije.

Tentoglou Miltiadis iz Grčke, oduševio je svijet kada je postao olimpijski šampion ove godine u Tokiju, nakon što je skočio udalj 8.41 m. U 2021. godini on je postao i evropski dvoranski šampion rezultatom 8.35 m. Njegov lični rekord doseže čak do 8.60 m.

Ivana Vuleta (donedavno Španović) jedna od najboljih daljašica svih vremena, ove godine zabilježila je najdalji skok na svjetskim rang listama, pobjedu na Dijamantskoj ligi, a njen najveći uspeh bilo je četvrto mesto na Olimpijskim igrama u Tokiju (rezultat 6.91 m).

Zvijezde u usponu

Priznanje za mladu zvijezdu u usponu pripalo je mladjoj juniorki Srbije, Adriani Vilagoš koja je ove godine postala svjetska juniorska šampionka i evropska vicešampionka u bacanju koplja. Postala je prva mladja juniorka na svijetu koja je bacila koplje preko 70 m.

U muškoj konkurenciji priznanje je dobio turski atletičar Akcam Berke, svjetski juniorski šampion na 400 m prepone sa 49.38 s.